Foon Foon
ISBN: 978 90 214 1200 9
bestellen

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht. Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Ooit dreef het biologenechtpaar er een asiel voor verweesde berenwelpen, maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?

Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.

Lees de recensie van Arjan Peters (Volkskrant)
Lees de recensie van Thomas de Veen (NRC)


Gezellige verhalen Gezellige verhalen
ISBN: 978 90 214 5888 5
bestellen

Na haar romans waagt Marente de Moor zich nu aan verhalen, die aan intensiteit en verbeeldingskracht niet voor haar bekende werk onderdoen. De mensen die zij in hun dagelijkse levens beschrijft hunkeren allemaal naar intimiteit, maar vinden die niet zomaar bij de ander. Tegen de achtergrond van hun knusse interieurs en gewoontes steekt dit gemis tragisch af, en alleen de verbeelding biedt nog troost.
Een gelukkig getrouwde man blijkt opeens over bijzondere gaven te beschikken; een jonge vrouw beloert op Marktplaats haar buren, en twee gepensioneerde zeebonken gaan zonder hun echtgenotes op zoek naar een verdwenen eiland. Hoe gezellig is het eigenlijk in deze tragikomische vertellingen?

2016: Biesheuvelprijs

Lees de recensie van Jeroen Vullings (VN)


Roundhay, tuinscène Roundhay, tuinscène
ISBN: 978 90 214 4995 1
bestellen

‘Op 16 september 1890 nam een man de trein van Dijon naar Parijs, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen.’

Zo verdwijnt in de eerste zin van Roundhay, tuinscène de hoofdpersoon, een uitvinder. In zijn bagage zijn uitgewerkte ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg komt de twijfel. Behoren zijn gedachten hem wel toe? En kan hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan? In de nieuwe eeuw gaat zijn zoon naar hem op zoek, en hij ontdekt wie baat had bij de vermissing, maar ook hoe moeilijk het is geworden om werkelijk spoorloos te blijven.

Roundhay, tuinscène is een tragikomische, weemoedige roman over ons groeiende verlangen de dingen vast te leggen voor later, en de wanhopige poging van een zoon om een goede indruk te maken op een verdwenen vader. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Louis Le Prince (1842 - ?), de uitvinder die het filmpje ‘Roundhay Garden Scène’ maakte jaren voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen.

2014: Shortlist Libris Literatuur Prijs

Lees de recensie van NRC Handelsblad


De Nederlandse maagd De Nederlandse maagd
ISBN: 978 90 214 3842 9
bestellen

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Bötticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten. Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping.

2014: European Union Prize for Literature
2011: Ako literatuurprijs, Longlist Libris literatuurprijs


Die niederländische Jungfrau
ISBN: 978 3 518 42253 3

Sommer 1936. Janna, eine junge Fechterin, soll bei einem alten Freund ihres Vaters Jacq in die Lehre gehen. Von Maastricht aus reist sie über die Grenze nach Aachen. Hier lebt – verwundet und verbittert zurückgekehrt aus dem 1. Weltkrieg – Egon von Bötticher, ein wahrer Meister seiner Kunst. Auf einem einsamen Landgut, das er mit eiserner Hand regiert, unterrichtet er zwei Zwillingsbrüder und organisiert blutige Duelle für Studenten. In diese eigenartige Welt gerät Janna, deren Abneigung gegen den narbenübersäten Egon schon bald in Verliebtheit umschlägt. Welches Geheimnis aber gibt es zwischen ihm und ihrem Vater? Auf der Suche nach Antworten findet sie von Jacq an Egon adressierte Briefe und gerät immer tiefer hinein in die Rätselhaftigkeit des Vergangenen. Nach und nach bricht die Außenwelt in das Landgut ein, und es kommt zu einer dramatischen Auflösung. Bildreich und zugleich präzis zeichnet und koloriert Marente de Moor eine Zeit des Übergangs: Ein Mädchen reift zur Frau, ein Krieg deutet sich an, Unschuld verkehrt sich zu Schuld.


De overtreder Amsterdam und züruck
ISBN: 978 3 518 42184 0
bestellen via Suhrkamp

Es ist ein ganzer Haufen Russen, den es zu Beginn der Neunziger in Amsterdam an Land gespült hat. Die Sowjetunion gibt es nicht mehr, die Grenzen sind durchlässiger geworden, aber Heimweh ist trotzdem ein Thema für diese Jungs, denen Puschkin-Büsten und Salzgurken inneren Halt geben. Witali Kirillow ist einer von ihnen. Acht Jahre zuvor, als Offizier an der sowjetisch-finnischen Grenze, hinderte er einen Kameraden nicht daran, sich in den Westen abzusetzen. Von der Familie gutmütig als »das größte Loch im eisernen Vorhang« verspottet, wurde er von der Armee hart bestraft. Seitdem läßt der Gedanke an den Flüchtling Witali nicht mehr los. Schließlich macht er sich auf, um herauszufinden, was aus ihm geworden ist. Nur zwei, drei Pinselstriche braucht Marente de Moor, um in ihrem Debütroman die unterschiedlichsten Viertel Amsterdams lebendig werden zu lassen und vor allem die russische Szene der Stadt zu porträtieren: lauter Charakterköpfe, die – hochsympathisch und besorgniserregend tiefgründig – ganz nebenbei verhandeln, was Grenze, was Identität, was Heimat bedeutet.


De overtreder De overtreder
ISBN: 978 90 214 3353 0
bestellen

In de winter van 1985 is korporaal Vitali Kirillov getuige van een vlucht uit de Sovjet-Unie: een ondergeschikte staat opeens aan de andere kant van de grens en verdwijnt op zijn ski's de Finse bossen in. Het incident blijft Vitali achtervolgen in zijn dromen. Acht jaar later, als de Sovjet-Unie niet meer bestaat en Vitali zelf voor het eerst naar het buitenland gaat, besluit hij de vluchteling te gaan zoeken. Ondergedompeld in het buitenissige Russische emigrantenleven van Amsterdam komt er lange tijd niets van zijn plannen, maar een laconieke Nederlandse haalt hem over samen de zoektocht voort te zetten. Dan brengt het toeval hem bij de onthutsende waarheid.

2008: Tiplijst Ako literatuurprijs


Petersburgse vertellingen Peterburgse vertellingen
ISBN: 978 90 254 9762 4

Schetsen uit de surrealistische werkelijkheid van het hedendaagse Sint-Petersburg.

'Sint-Petersburg is gebouwd door een gek. De mensen die er vrijwillig blijven wonen, waaronder ikzelf, zijn ook gek : aanvankelijk moest Peter de Grote het volk met geweld dwingen zich in deze onbewoonbare stad te vestigen.'

Aldus Marente de Moor over de stad waar zij nu al jaren woont en werkt. Op Sint-Petersburg, de noordelijkst gelegen metropool van de wereld, heeft de grauwe politiek van het Moskouse Kremlin geen vat. In haar humoristische schetsen van het alledaagse stadsleven laat de schrijfster zien dat achter de werkelijkheid van voortdurende economische crisis en georganiseerde misdaad een gekte schuilgaat die het leven van alledag regeert: beren wonen in bussen op straat, geestelijken leiden fascisten op tot oorlogsmonniken, en loodgieters betaal je het best uit in wodka. Dat is trouwens zowat het enige dat ruim voorhanden is.